Monday, July 13, 2009

Musim Buah - Di Kampung

Malaysia dianugerahkan Allah dengan tanah yang subur. Bagi yang hidup di kampung, mememiliki dusun satu kemestian, tetapi mengusahakannya tidak semua yang sanggup. Di kalangan orang kampung yang tahu erti sesuatu pencapaian atau hasil memerlukan usaha ialah ayah aku. Jadi, aku berpeluang menikmati hasil keringat ayah aku yang hidupnya suka berbakti kepada tanah.

Setiap tahun musim buah akan menjelang. Tahun ini, aku pulang ke kampung menikmati pelbagai hasil dusun seperti durian, manggis dan rambutan. Malangnya, dokong dan cempedak belum sampai masanya. Aku pasti akan pulang sekali lagi untuk tidak terlepas peluang ini.

Inilah durian yang 'fresh' baru luruh pagi tadi. Apa lagi, kita bawak balik makan dengan pulut baru best.
Buah ni banyak khasiat. Orang yang tahu khasiatnya menggelarnya raja buah.Inilah buah dokong yang belum masak. Rendah je ni.. Kalau dah masak memang dah kena pulas ni.

Pondok ni bolehla nak berehat sekejap. Rehat lama-lama buat malu je... Ayah aku dah lebih 50 tahun umurpun tak tau erti penat.


Eleh... yang nipun sibuk nak posing. Makan cukuplah...


Kali ni, ingat kawan-kawan at opis, terpakasa ayat2kan ayah aku nak bawak rambutan balik KL. Apa lagi dia keluarkan gergaji dia, terus tebang pokok rambutan. Angkatlah seberapa banyak nak ambik. Alhamdulillah... sampai jugak ke mulut kawan-kawan yang nak rasa rambutan dari Kedah.

0 comments: